| Vitamin | Sumber | Fungsi | Kesan kekurangan | 
| A (retinol) | susu, kuning telur, mentega, minyak, hati, ikan, lobak merah, bayam,dan sayuran | 
 | 
 | 
| Tiamin | Yis, bijirin, daging, hati | 
 | 
 | 
| Riboflavin | Yis, bijirin, keju, susu, sayuran hijau | 
 | 
 | 
| Niasin | Yis, bijirin, hati, kopi | 
 | 
 | 
| Asid pantotenik | Kuning telur, hati, ikan, sayuran hijau | 
 | 
 | 
| Piridoksin | Daging, ikan, bijian, telur, pisang, dan kentang. | 
 | 
 | 
| Kobalamin | Daging, ikan, tenusu | 
 | 
 | 
| Asid folik | Cendawan, kuning telur, hati, sayuran hijau | 
 | 
 | 
| H (Biotin) | Kuning telur, hati pisang | 
 | 
 | 
| C (Asid askorbik) | Betik, limau, oren, tomato, sayuran hijau | 
 | 
 | 
| D (Kalsiferol) | Telur, minyak ikan kod, mentega | 
 | 
 | 
| E (Tokoferol) | Sayuran hijau, minyak tumbuhan, kuning telur | 
 | 
 | 
| K (Filokuinon) | Bayam, sayuran hijau | 
 | 
 | 
| Garam mineral | Fungsi | Kesan kekurangan | 
| Kalsium | 
 | 
 | 
| Magnesium | 
 | 
 | 
| Ferum | 
 | 
 | 
| Natrium | 
 | 
 | 
| Kalium | 
 | 
 | 
| Iodin | 
 | 
 | 
| Sulfur | 
 | |
| Fosforus | 
 | 
 | 
| Klorin | 
 | 
 | 
Serabut dan air
- Serabut terdiri daripada gentian selulosa dinding sel tumbuhan yang melalui salur pencernaan tetapi tidak dicernakan
- Serabut membentuk bahan pejal untuk otot usus menolak semasa otot dinding usus mengecut dalam proses peristalsis.

 
 
Tiada ulasan:
Catat Ulasan