KITA BOLEH MALAYSIA BOLEH

SAYA ANAK MALAYSIA

Sabtu, 8 Ogos 2009

TAHUN 4/ TEMA 2: UNIT2 : AKTIVITI 2A-GIZI MAKANAN


GIZI MAKANAN

Karbohidrat

  • Karbohidrat ialah sebatian organik besar terdiri daripada unsur-unsur karbon, hidrogen, dan oksigen.
  • Fungsi utama karbohidrat dalam organisma ialah membekalkan tenaga.
  • Tiga kumpulan karbohidrat ialah monosakarida, disakarida,dan polisakarida.
  • Monosakarida manis dan larut dalam air. Ia terdiri daripada glukosa, fruktosa, dan galaktosa.
  • Disakarida terdiri daripada maltosa, sukrosa, dan laktosa. Ia manis dan larut dalam air.
  • Polisakarida tidak larut dalam air kecuali glikogen yang larut di dalam air. ia berasa manis.
  • Contoh polisakarida ialah kanji, selulosa, dan glikogen.

Protein

  • Protein terbina daripada unsur-unsur karbon, hidrogen, oksigen, dan nitrogen.
  • Contoh protein ialah susu, kacang tanah, ikan, daging, dan keju.
  • Monomer bagi protein ialah asid amino.
  • Dua kelas asid amino ialah asid amino perlu dan asid amino tidak perlu.
  • Asid amino perlu ialah asid amino yang tidak dapat disintesiskan dalam sel, contohnya leusina, dan lisina.
  • Asid amino tidak perlu ialah asid amino yang boleh disintesiskan dalam sel. Ia tidak perlu diperolehi dari gizi makanan. Contohnya ialah alanina.
  • Dua kelas protein ialah protein kelas pertama dan protein kelas kedua.
  • Protein kelas pertama ialah protein yang mengandungi semua 10 jenis asid amino yang diperlukan oleh badan. Ia terdapat pada daging, ikan, susu, dan telur.
  • Protein kelas kedua pula merupakan protein yang tidak mengandungi kesemua asid amino yang perlu. Ia terdapat dalam protein tumbuhan seperti sayuran, kekacang, dan buah-buahan.

Lipid/Lemak

  • Lemak dan minyak berasal daripada haiwan dan tumbuhan.
  • Pada suhu bilik, lemak berada dalam keadaan pepejal manakala lemak pula berada dalam keadaan cecair.
  • Lemak dan minyak berfungsi sebagai tenaga simpanan, digunakan sebagai penebat haba, dan perlindungan.

Vitamin

Vitamin

Sumber

Fungsi

Kesan kekurangan

A (retinol)

susu, kuning telur, mentega, minyak, hati, ikan, lobak merah, bayam,dan sayuran

  • Mengekalkan fungsi mata
  • Memelihara kesihatan kulit
  • Membina ketahanan terhadap penyakit
  • Rabun malam
  • Xeroftalmia
  • Kulit kering, bersisik

Tiamin

Yis, bijirin, daging, hati

  • Fungsi normal saraf
  • Beri-beri

Riboflavin

Yis, bijirin, keju, susu, sayuran hijau

  • Mengawal pertumbuhan dan mengekalkan kesihatan kulit
  • Kulit merekah di mulut, hidung, dan telinga
  • Sakit mata, lidah membengkak

Niasin

Yis, bijirin, hati, kopi

  • Memelihara kesihatan sistem saraf
  • Pelagra

Asid pantotenik

Kuning telur, hati, ikan, sayuran hijau

  • Pembentukan antibodi
  • Kelesuan
  • Kekejangan otot

Piridoksin

Daging, ikan, bijian, telur, pisang, dan kentang.

  • Fungsi normal otak
  • Keimunan
  • Pertumbuhan terbantut

Kobalamin

Daging, ikan, tenusu

  • Pembentukan sel darah merah
  • Anemia

Asid folik

Cendawan, kuning telur, hati, sayuran hijau

  • Sintesis asid nukleik
  • Anemia

H (Biotin)

Kuning telur, hati pisang

  • Berperanan dalam metabolisme lemak dan karbohidrat
  • Rambut gugur
  • Kelesuan

C (Asid askorbik)

Betik, limau, oren, tomato, sayuran hijau

  • Memelihara kesihatan kulit
  • Skurvi
  • Anemia

D (Kalsiferol)

Telur, minyak ikan kod, mentega

  • Penyerapan kalsium dan fosforus dalam usus kecil
  • Riket

E (Tokoferol)

Sayuran hijau, minyak tumbuhan, kuning telur

  • Pembentukan sel darah merah
  • Sistem pembiakan
  • Mandul
  • Keguguran

K (Filokuinon)

Bayam, sayuran hijau

  • Pembekuan darah
  • Darah tidak memb

Garam Mineral

Garam mineral

Fungsi

Kesan kekurangan

Kalsium

  • Kandungan utama tulang dan gigi
  • Pertumbuhan rangka terencat

Magnesium

  • Pembinaan tulang dan gigi
  • mengekalkan fungsi otot dan sistem saraf
  • Fungsi otot dan saraf terjejas

Ferum

  • Kesihatan kulit
  • Anemia
  • Kulit kering dan merekah

Natrium

  • Komponen penting plasma darah
  • kekejangan otot

Kalium

  • Memastikan pengecutan otot yang normal
  • Pemindahan impuls saraf
  • Fungsi normal sel terganggu
  • Menghalang pengecutan otot

Iodin

  • Terlibat dalam pertumbuhan dan perkembangan normal kanak-kanak
  • Beguk
  • Kretinisme

Sulfur

  • Membentuk komponen sesetengah asid amino

Fosforus

  • Pembentukan tulang dan gigi
  • Pembentukan tulang dan gigi tidak sempurna
  • Proses pemghasilan tenaga terhalang

Klorin

  • Memelihara tekanan osmosis yang normal dalam bendalir sel
  • Membina ATP semasa proses respirasi sel
  • Kekejangan otot

Serabut dan air

  • Serabut terdiri daripada gentian selulosa dinding sel tumbuhan yang melalui salur pencernaan tetapi tidak dicernakan
  • Serabut membentuk bahan pejal untuk otot usus menolak semasa otot dinding usus mengecut dalam proses peristalsis.


Serabut dan air

  • Serabut terdiri daripada gentian selulosa dinding sel tumbuhan yang melalui salur pencernaan tetapi tidak dicernakan
  • Serabut membentuk bahan pejal untuk otot usus menolak semasa otot dinding usus mengecut dalam proses peristalsis.

Tiada ulasan:

Catat Komen

PERSEMBAHAN GAMELAN

PERSEMBAHAN MUZIK BAMBOO SABAH

TAHUN 5: AKTIVITI 2A-SET INDUKSI(URUS MASA,KERJA SEMPURNA)

TAHUN 4: AKTIVITI 1 E-Saya Yakin Boleh

MUHIBBAH

MALAYSIAKU.. INDAH, PERMAI DAN MENAKJUBKAN...

TEMA 2-HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT :MENGHAYATI ADAB BERJIRAN

TAHUN BARU CINA

CAHAYA DEEPAVALI

ADAB BERHARI RAYA KAUM MELAYU

BERHEMAH TINGGI AMALAN MULIA

TEMA 3:HIDUP BERSAMA DISEKOLAH DAN MASYARAKAT -BUDI BAHASA AMALAN KITA

TEMA 2 : SAYANGI KELUARGA-SURAT DARI SEORANG IBU

PERMAINAN TRADISIONAL ETNIK SARAWAK- TIBOW