Vitamin | Sumber | Fungsi | Kesan kekurangan |
A (retinol) | susu, kuning telur, mentega, minyak, hati, ikan, lobak merah, bayam,dan sayuran |
|
|
Tiamin | Yis, bijirin, daging, hati |
|
|
Riboflavin | Yis, bijirin, keju, susu, sayuran hijau |
|
|
Niasin | Yis, bijirin, hati, kopi |
|
|
Asid pantotenik | Kuning telur, hati, ikan, sayuran hijau |
|
|
Piridoksin | Daging, ikan, bijian, telur, pisang, dan kentang. |
|
|
Kobalamin | Daging, ikan, tenusu |
|
|
Asid folik | Cendawan, kuning telur, hati, sayuran hijau |
|
|
H (Biotin) | Kuning telur, hati pisang |
|
|
C (Asid askorbik) | Betik, limau, oren, tomato, sayuran hijau |
|
|
D (Kalsiferol) | Telur, minyak ikan kod, mentega |
|
|
E (Tokoferol) | Sayuran hijau, minyak tumbuhan, kuning telur |
|
|
K (Filokuinon) | Bayam, sayuran hijau |
|
|
Garam mineral | Fungsi | Kesan kekurangan |
Kalsium |
|
|
Magnesium |
|
|
Ferum |
|
|
Natrium |
|
|
Kalium |
|
|
Iodin |
|
|
Sulfur |
| |
Fosforus |
|
|
Klorin |
|
|
Serabut dan air
- Serabut terdiri daripada gentian selulosa dinding sel tumbuhan yang melalui salur pencernaan tetapi tidak dicernakan
- Serabut membentuk bahan pejal untuk otot usus menolak semasa otot dinding usus mengecut dalam proses peristalsis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan