KITA BOLEH MALAYSIA BOLEH

SAYA ANAK MALAYSIA

Khamis, 21 April 2011

TEMA 6: SEDIA HADAPI CABARAN

Berita Harian Online | Laporan Khas: Memastikan program Hari Bumi cetus keinsafan manusia
Oleh Jamhariah Jaafar

jamhariah@bharian.com.my
2011/04/21

Proses pembangunan melampau dalam pelbagai bentuk ganggu kitaran semula jadi ekosistem

BENCANA alam silih berganti, perubahan cuaca dan pencemaran alam yang semakin serius adalah faktor yang membuat setiap manusia perlu duduk memikirkan semula sumbangan setiap seorang bagi memastikan bumi ini tidak terus dimusnahkan oleh pembangunan dan sikap acuh tidak acuh kita sendiri.Dalam tempoh enam tahun kebelakangan ini, manusia dikejutkan dengan pelbagai bencana alam. Bermula dengan tsunami yang meranapkan Aceh, pesisir pantai Thailand dan Sri Lanka pada 2004 kepada kejadian terbaru yang memusnahkan beberapa bandar Jepun, perlu dijadikan iktibar.

Justeru, sambutan Hari Bumi 2011 yang dirai setiap 22 April, tidak wajar dibiarkan berlalu tanpa sebarang usaha untuk mencetus kesedaran untuk kita memulihara bumi ini dengan lebih serius.

Tidak ramai menyedari wujudnya Hari Bumi, namun bagi kebanyakan kumpulan dan persatuan pencinta alam, Hari Bumi diraikan dengan pelbagai usaha mencetus keinsafan supaya manusia tidak terus bersikap tamak untuk memusnahkan bumi yang semakin rapuh ini.

Selepas tsunami terbaru yang berlaku di Jepun, yang bukan saja memusnahkan beberapa bandar besar, bencana terburuk dunia itu ditambah dengan gempa bumi, turut mencetus ancaman nuklear apabila beberapa loji tenaga itu turut bocor dan mengalami kerosakan serius.

Semakin ramai manusia mula berasa dan insaf terhadap bahang kerosakan yang dilakukan sendiri di muka bumi ini. Daripada proses pembangunan yang memperlihatkan sikap tamak dan gelojoh kita, memusnahkan alam semula jadi untuk diganti dengan hutan batu, membuatkan bumi ini mengalami hakisan yang semakin buruk setiap hari.
Hutan belantara semakin pupus, bukit ditarah dan ditebuk, sungai dan kawasan perairan bersih semakin diabaikan, lautan diancam pencemaran yang semakin buruk, ruang udara semakin tipis dan cuaca dunia diancam fenomena pemanasan global.

Ramai semakin insaf dan sedar. Semakin banyak kempen dilaksanakan bagi mencetus kesedaran. Keinsafan wujud di hati setiap manusia, namun ramai yang masih tidak tahu bagaimana untuk membantu dan menyumbang bagi meringankan beban yang ditanggung bumi ini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PERSEMBAHAN GAMELAN

PERSEMBAHAN MUZIK BAMBOO SABAH

TAHUN 5: AKTIVITI 2A-SET INDUKSI(URUS MASA,KERJA SEMPURNA)

TAHUN 4: AKTIVITI 1 E-Saya Yakin Boleh

MUHIBBAH

MALAYSIAKU.. INDAH, PERMAI DAN MENAKJUBKAN...

TEMA 2-HIDUP BERSAMA DI SEKOLAH DAN MASYARAKAT :MENGHAYATI ADAB BERJIRAN

TAHUN BARU CINA

CAHAYA DEEPAVALI

ADAB BERHARI RAYA KAUM MELAYU

BERHEMAH TINGGI AMALAN MULIA

TEMA 3:HIDUP BERSAMA DISEKOLAH DAN MASYARAKAT -BUDI BAHASA AMALAN KITA

TEMA 2 : SAYANGI KELUARGA-SURAT DARI SEORANG IBU

PERMAINAN TRADISIONAL ETNIK SARAWAK- TIBOW